IN MEMORIAM – MARCO KOOPS

IN MEMORIAM

Afgelopen vrijdag bereikte ons het tragische nieuws over het plotselinge overlijden van onze “Koevern Cowboy”, Marco Koops.

Marco maakte al ver vóór het oprichten van MFC deel uit van ons muzikale broederschap. Door in eerste instantie al broer te zijn. Met zijn jongere broer Henri ‘Sandy Toops’ speelde Marco in verschillende bands, en waren zij een onmiskenbaar muzikaal duo: de ‘toxic twins van de clup’, de ‘Malcolm en Angus van MFC’, als het ware. De broeders namen in de loop van de afgelopen vijfentwintig jaar verschillende muzikanten mee op sleeptouw, en vormden onder andere met – de tevens veel te vroeg overleden – drummer Johnnie Klaassen de ruggengraat van de band ‘Koevern Cowboys’, die de kiem vormde voor hun langlopende groep ‘Barley Wine’.

Deze band is in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot dé onbetwiste huisband van Metal Front Coevorden. Niet alleen omdat er altijd een beroep te doen was op de gitaar-duellerende gebroeders Koops, maar ook omdat menig musicerende bezoeker welkom was om mee te spelen. Waardoor een jarenlang muzikaal broederschap binnen ‘de clup’ is ontstaan. Het is mede aan Marco te danken, dat er veel muzikale vriendschappen zijn ontstaan. Zowel op het podium als aan de bar, waar Cowboy Kobus graag even het speciaalbiertje van de week kwam proeven.

Marco was een (links-)handige kerel, die meehielp waar hij kon. Hij bouwde zijn eigen gitaren en repareerde die van anderen. Hij had meerdere talenten, verstand van veel en een uiteenlopende muzikale smaak. Die zich vertaalde in verschillende muzikale projecten binnen -en buiten de club. Zo speelde Koops in de lokale folkband Porterhouse, hield hij zich actief bezig met verschillende culturele activiteiten in zijn woonplaats Dalen en speelde hij tot op het laatste moment nog in de formatie ‘Shandy’, dat ook bestaat uit mede clubgenoten die hij aan zich wist te verbinden.

Hij kon in stilte genieten van zijn biertje, en van een trekje purple uit eigen tuin. “Stoned jong, lachen”, was zijn devies. Hij ging diepe gesprekken aan en maakte tot het laatst nog nieuwe vrienden aan de bar. En het maakte hem niet uit of ze een keer zo jong waren als hijzelf. The kids loved him. En of hij nou net arriveerde, of weer vertrok: altijd had de Cowboy het goede fatsoen om nog even zijn kop om de deur te steken om iedereen een “howdy” of een “ciao” te zeggen.

Hij was een True Gentleman. En niemand, écht niemand kan over hem zeggen dat ‘ie een klootzak was. Marco was het compleet tegenovergestelde. Dacht altijd eerder aan een ander. En zijn gemak diende de mens. Marco kreeg je niet snel gek. Marco bleef altijd relaxed. Als Marco een goedkeurende knik gaf, dan zat het wel goed.

Er valt nog zoveel meer te vertellen over Marco en wat hij voor ons allemaal in en rond de club heeft betekend. Marco was er altijd wel bij. Of we gingen met z’n allen naar Marco toe; zoals die keer dat we met de meute naar Winschoten gingen om Barley Wine te zien op het Herman Brood Tribute. Waar Marco voor zijn eigen oude helden van de Wild Romance mocht optreden. Marco was een rocker van hetzelfde kaliber. “Dressed in black and always ready to rock ‘n roll”. Hij kon zo en meteen voor Hollestelle invallen, als het moest.

Barley Wine’s nummer ‘Zündapp Suïcide’ geldt als Marco’s rock ‘n roll testament. En hoewel hij niet verongelukt is, zoals het nummer doet beschrijven, is hij geheel onverwacht maar vredig in zijn slaap van ons heengegaan.

Deze keer ging hij sneller dan de brommer die hij bezong. Veel te snel ging hij dit keer, op de jonge leeftijd van 51 jaar.

En op die brommer, met de gitaar op de rug, is hij nu naar de eeuwige jamsessie daarboven vertrokken. Hij zal er wachten tot we weer met hem mee gaan rocken. En tot die tijd moet hij maar rustig genieten, van het kabaal hier beneden. Met een speciaalbiertje, of wat sterkers, in stilte genieten zoals alleen hij dat kon.

But we’ll keep on rocking anyway, Kobus! Voorlopig misschien zonder jou. Maar de legende van de Koevern Cowboy zal voor altijd in (en om) MFC blijven bestaan. Zolang over jouw naam gesproken blijft worden, en jouw muziek zal blijven schallen – en in welke bezetting dan ook – ben je niet vertrokken uit ons hart.

Marco zal enorm door ons gemist worden. Zowel in zijn fysieke aanwezigheid als in de geluidsgolven, valt nu een stilte waaraan we zullen moeten wennen. We hebben allemaal in Marco Koops een muzikale MFC-broeder verloren.

We wensen namens bestuur, vrijwilligers, mede-muzikanten en alle andere MFC vrienden met name broer Henri en zus Petra alle sterkte met dit verlies. En verder iedereen wiens leven door Marco – op wat voor manier dan ook – “mooier is ingekleurd” dan het daarvoor was.

Het was mooi da’j d’r waren, Kobi.

Rock in Peace

Marco Koops

8/10/1970 – 17/12/2021

Op donderdagochtend om 10:30 zal Marco’s uitvaart in beperkte kring plaatsvinden.

De livestream is te volgen via:www.ceremony.media/nl/livestream/monutauitvaartemmen

inlogcode: 34Q43G4M

——

Ps. Wees vrij om een anekdote of een laatste groet achter te laten in de comments OP DE MFC FACEBOOK PAGINA. Een like is leuk, maar een mooie herinnering of quote is natuurlijk veel mooier. Ook voor de nabestaanden.

MARCO KOOPS “KOEVERN COWBOY” 1970-2021 ROCK IN PEACE!

LIVESTREAM FESTERICA 09-11-2021

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=4467053863351948&id=171873552870022

BLUEGRASSHALFWAYHOUSE

https://tinyurl.com/ter-nagedachtenis